BOARD OF EDUCATION OF ST. MARY’S COUNTY
ETHICS POLICY, ADMINISTRATIVE REGULATION, AND FORMS
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: What is the purpose of the Public Ethics Law?

: The Law, set forth in the Maryland Annotated Code, State Government Article, Sections 15-
101 through 15-1001, was enacted for the following purposes:

1. To assure the people of the impartiality and independent judgment of officials and
employees.

2. To avoid improper influence or even the appearance of improper influence.

3. To require officials and employees to disclose financial affairs and to meet minimum
standards of ethical conduct.

Q: Is the Board of Education required to have an ethics policy?

A: Yes: All boards of education in the State of Maryland are required by Maryland law to have

an ethics policy.

Q: Does the Board of Education have an ethics policy?

A: Yes: The Board of Education’s Ethics Policy BCA and Administrative Regulation BCA-R

were approved by the State Ethics Commission and adopted by the Board of Education.

Q: Why did the Board of Education update its ethics policy?

A: As the result of the passage of a new law by the General Assembly and the adoption of new

administrative regulations by the State Ethics Commission, it was necessary to update the
Board of Education’s Policy and Administrative Regulations.

Q: To whom does the Ethics Policy apply?

A: Policy BCA and Administrative Regulation BCA-R apply to all employees of the school

system, Board of Education members, candidates seeking election to the Board of Education,
school officials, lobbyists, persons who seek advisory opinions, and persons who file an ethics
complaint pursuant.

Where can I find more information about the Board of Education’s ethics policy?

A: Policy BCA and Administrative Regulation BCA-R are available are available for review on

the Board of Education’s boarddocs web site at
http://www.boarddocs.com/mabe/smcps/Board.nsf/Public. More information is available on
the page you are currently viewing.



http://www.boarddocs.com/mabe/smcps/Board.nsf/Public

Q:

A:

Is there an ethics panel and if so, what is its role?

Yes: In accordance with the Ethics Policy and the Ethics Regulations, a new St. Mary’s
County Public Schools’ Ethics Panel was appointed by the Board of Education in March,
2012. The Ethics Panel is an advisory body that is charged with several important
responsibilities including: (1) creating the applicable Financial Disclosure Statements,
Confidential Ethics Complaint Reporting Form, and the Lobbying Registration Form, (2)
reviewing and maintaining the Financial Disclosure Statements submitted by Board of
Education members, Board of Education candidates, Board of Education employees and
school officials, (3) reviewing requests for advisory opinions, (4) reviewing ethics
complaints, and (5) providing a public information and education program to the school
system regarding the Ethics Policy and Ethics Regulations.

- How do I request an advisory opinion?

A request for an advisory opinion should be submitted to the St. Mary’s County Public
Schools’ Ethics Panel at 23160 Moakley Street, P.O. Box 641, Leonardtown, Maryland
20650.

Q: What should I do if I have an ethics complaint?

>

An individual who has an ethics complaint must complete the Ethics Complaint Reporting
Form, which is available on this website. Administrative Regulation BCA-R sets forth a step-
by-step process by which the St. Mary’s County Public Schools’ Ethics Panel shall review an
ethics complaint.

Do all school employees have to file a financial disclosure statement?

No.
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Who must file a financial disclosure statement?

Provided below are the groups that must file an annual financial disclosure statement

1. The following employees and officials must complete Financial Disclosure Form A by
April 30 of each year for the prior calendar year:

a. Board of Education members

b. Candidates for election to the Board of Education

c. A person appointed to fill a vacancy on the Board of Education (statement must
be filed within thirty days after appointment and on April 30 of each year
thereafter)

d. The Superintendent

e. The Chief Operating Officer, Chief Academic Officer, and Chief of Fiscal
Services and Human Resources

f. All Directors

All Supervisors

All Principals
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2. The following employees must complete a Financial Disclosure Statement Form B if they
have received a reportable gift by January 15 of each year for the prior calendar year:

a. Any school official or school system employee who, acting alone or as a member

of a committee, panel, or other entity under the authority of the school system or
the Board of Education, (1) exercises decision making authority, (2) acts as a
principal advisor to the school system or Board of Education in making school
system policy, or (3) exercises quasi-judicial, regulatory, licensing, or auditing
functions. Classroom teachers do not need to complete a Financial Disclosure
Statement Form B unless they engage in other duties, beyond regular classroom
instruction, that fall under one of the above categories.

. In addition to filing the annual financial disclosure statement Form B, all school

employees and school officials must file a Financial Disclosure Statement Form C
to report any conflict of interest or potential conflict of interests that may arise.
Such reporting shall be filed by January 15 of each year for the prior calendar year
with the Ethics Panel or sufficiently in advance of the action to provide adequate
disclosure to the public.

: How do I determine which persons or business entities do business with the school system or
Board of Education?

. In order to assist persons in the completion of either Financial Disclosure Form A or Financial
Disclosure Form B and Form C, a list of all persons and entities doing business with the
school system or the Board of Education shall be available on the Ethics Panel’s website.

Q: How are the terms “immediate family member” and “qualified relative” defined?

A: Both terms apply to a spouse, domestic partner, parent, parent-in-law, sibling, child, or other

legal dependant.

: What type of activity is prohibited under the ethics policy?

. The ethics policy contains the following general types of prohibitions:

1. Except as otherwise permitted by applicable law, policy, or regulation, a Board of
Education member, school official, or school employee may not participate in (a) any
matter in which, to the knowledge of the Board of Education member, school official, or
school employee or a qualified relative, the Board of Education member, school official, or
school employee has an interest, or (b) any matter in which any of the following is a party:

A business entity in which the Board of Education member, school official, or
school employee has a direct financial interest of which the Board of Education
member, school official, or school employee may reasonably be expected to know.
A business entity for which the Board of Education member, school official, or
school employee or immediate family member of the Board of Education member,



school official, or school employee is an officer, director, trustee, partner, or
employee.

- A business entity with which the Board of Education member, school official, or
school employee or which, to the knowledge of the Board of Education member,
school official, school employee, or an immediate family member is negotiating or
has any arrangement concerning prospective employment.

- A business entity that is a party to an existing contract with the Board of Education
member, school official, or school employee or which, to the knowledge of the
Board of Education member, school official, or school employee, an immediate
family member is a party, if the contract reasonably could be expected to result in
a conflict between the private interests of the official and the school system or
Board of Education duties of the official.

- An entity, doing business with the Board of Education or school system, in which
a direct financial interest is owned by another entity in which the Board of
Education member, school official, or school employee has a direct financial
interest, if the Board of Education member, school official, or school employee
may be reasonably expected to know of both direct financial interests; or

- A business entity that:

e The Board of Education member, school official, or school employee
knows is a creditor or obligee of the Board of Education member, school
official, or school employee or an immediate family member with respect
to a thing of economic value; and

e As acreditor or obligee, is in a position to directly and substantially affect
the interest of the Board of Education member, school official, or
school employee or an immediate family member of the Board of
Education member, school official, or school employee.

2. Except as permitted by law, policy, or regulation, a Board of Education member,
school official, or school employee may not be employed by or have a financial
interest in an entity that is subject to the authority of the school system or the Board
of Education or is negotiating or has entered into a contract with the school system or
the Board of Education. A Board of Education member, school official, or school
employee may not hold any other employment relationship that would impair the
impartiality or independence of judgment of the Board of Education member, school
official, or school employee.

3. A former Board of Education member, school official, or school employee may not
assist or represent any party other than the Board of Education or school system for
compensation in a case, contract, or other specific matter involving the Board of
Education or the school system if that matter is one in which the former official
significantly participated as a Board of Education member, school official, or school
employee.

4. A Board of Education member, school official, or school employee may not show
favoritism to, nor seek preferential treatment for, an immediate family member with
regard to employment issues.



5. A Board of Education member, school official, or school employee may not assist
or represent party for contingent compensation in any matter before or involving the
Board of Education or the school system.

6. A Board of Education member, school official, or school employee may not
intentionally use the prestige of office or public position for the private gain of that
official or the private gain of another.

7. A Board of Education member, school official, or school employee may not
directly solicit or facilitate the solicitation of a gift on behalf of himself/herself or
on behalf of another person. A Board of Education member, school official, or
school employee may not knowingly accept a gift, directly or indirectly, from a
person that the Board of Education member, school official, or school employee
knows or has reason to know is doing business with or seeking to do business with
the school system or Board of Education; is subject to the authority of the school
system or Board of Education; is a lobbyist with respect to matters within the
jurisdiction of the Board of Education member, school official, or school
employee; or has financial interests that may be substantially and materially
affected, in a manner distinguishable from the public generally, by the performance
or nonperformance of the school system duties of the Board of Education member,
school official, or school employee.

8. Other than in the discharge of his/her official duties, a Board of Education
member, school official, or school employee may not disclose or use confidential
information that the Board of Education member, school official, or school
employee acquired by reason of the public position and that is not available to the
public for the economic benefit of the Board of Education member, school
official, or school employee or the economic benefit of another person.

9. An individual or person that employs an individual who assists the school system or
Board of Education in the drafting of specifications, an invitation for bids, or a
request for proposals for a procurement may not submit a bid or proposal for that
procurement, or assist or represent another person, directly or indirectly, who is
submitting a bid or proposal for the procurement.

Q: Are there consequences if an individual who is subject to the Ethics Policy and
Administrative Regulations commits an ethics violation?

A: Yes: Administrative Regulation BCA-R authorizes the Board of Education to impose
sanctions for violations of the Ethics Policy.

Form A - Questions:
Q: When you click on to open up vendor list, the field is blank. Why does a list not appear?

A: The vendor list field is set-up as a search engine. All you need to do is enter the beginning
few letters of a vendor(s) you deal with, such as “auto” and it will give you a complete list of
all vendors/businesses doing business with the Board or SMCPS starting with “auto.”




Q. Do I need to print, sign and have Form A notarized?

A. By completing Form A online under the Lime Survey, you are provided a token number that
identifies you as the one completing the form. None of the forms will need to be notarized.

Q. What calendar year reporting period will I be filing in?

You will be filing the financial disclosure statement for the preceding calendar year. For

example if completing and filing the statement in calendar year 2012, you will be completing
the form for the preceding calendar year 2011.

Q. What if I need to complete additional schedules for Form A — such as Schedule 1 —if I own
or rent more than one real estate property?

A. If you need to complete additional schedules 1, 2, 3, and 7 under the Form A, they are
provided online in PDF format — you can complete online, give it a new “save as” file name

and submit the additional forms to be placed with your online Form A submittal placed onto
the Lime Survey.

Q. What if I completed and submitted the form, but wish to go back into the online survey to
make changes?

A. You can go back into your survey by logging onto the same link provided to you to log on for
completion of the form. You and make additions and/or corrections and resubmit at any
time, until the survey has been completed and closed for review by the Ethics Panel
Commission once all submitters have completed their submittals.






